ISBN

978-967-388-244-1

Kod Buku

TBBK 1368

Tarikh Terbit

Nov, 2016

Jumlah Muka Surat

288

Sinopsis

Buku Munyatul Musolli ini membicarakan perkara-perkara asas tentang solat berdasarkan mazhab Imam Syafi‘i. Risalah ini turut diselitkan dengan perbahasan tanggungjawab pemimpin yang disadur daripada kitab Siraj al-Muluk. Sementara itu, di akhir kitab ini disertakan juga kitab al- Bahjah al Mardhiyyah yang membicarakan persoalan perihal imam dan makmum.

Kelebihan 1

Digandingkan dengan edisi pengalihan kepada bahasa Melayu moden supaya lebih mudah difahami oleh generasi baharu memandangkan ia menggunakan bahasa Melayu Patani lama.

Kelebihan 2

Merangkumkan isi kitab dan perbahasan dengan bahasa yang lebih jelas dan mudah dihadam. Menerangkan secara terperinci tentang kepentingan solat dan kedudukannya dalam diri setiap insan.

Kelebihan 3

Menampilkan ulasan ringkas pentahqiq yang berwibawa, Dr. Abdul Basit Abdul Rahman yang membawakan sumber asal pengambilan pengarang, dalil-dalil serta takhrij hadis serta ulasan ulama muktabar daripada pelbagai sumber dan sebagainya.

Kelebihan 4

Sesuai dijadikan panduan dan rujukan dalam kehidupan, begitu juga di kelas-kelas pengajian dan di mana-mana sahaja anda berada.